Sunday, 20 November 2011

Info Surat Berantai ( Hentikan Penyebarannya !!!!! ),...

ini ADALAH surat brantai. tujuannya mungkin mahu menyeru manusia menyebarkan kebaikan namun sebenarnya matlamat tak menghalalkan cara kerana islam dan kbajikan itu tsebar dgn keikhlasan tnpa paksaan bukannya ktakutan akan akibat yg mnimpa.
malah ada yg mhukum syirik kepada pbaca yg mpercayainya lantaran pcaya bhawa akan mdpt blsn akibat xmyebarkn surat ini seolah2 surat ini yg bkuasa walhal HANYA Allah yang berhak mhukum hambanya. Selain itu surat ini juga TAK LOGIK kerana seolah2 mempunyai kuasa utk memudaratkan penbacanya 
bhati2 dlm sebaran :)) 


CONTOH SURAT BERANTAI


"""~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad Maeine (Saudi Arabia). pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW.


selepas membaca lalu hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman


. (a)isteri tidak mendengar kata suami.


(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.


(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.


Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam ini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan(Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala.


PESANAN HAMBA INI


(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW.


(b) bertaubatlah - dengan segera sementara Pintu Taubat masih terbuka.


(c) Bersembahyanglah


(d) berzakat - jangan ditinggalkan.


(e) Menunaikan Fardhu haji - bila berkemampuan.


(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu bapa.


UNTUK MAKLUMAN


1. seorang saudagar dari bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencatak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain, dia kemudiannya dianugerahi Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya.


2. seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengendahkannya dan menganggap wasiat ini palsu, maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.


3. Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantarnya kepada orang lain, maka selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di malaysia timur.


4. tan sri ghazali jawi, bekas menteri besar perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila beliau menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau telah menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan mengirimkannya kepada orang lain, beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menteri Kabinet Perdana Menteri.


5. Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya juga menganggap palsu lalu membuangnya ke dalam tong sampah. seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.


6. di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh Islam. baginya anugerah ini paling agung dan tidak ada tandingannya.


7. Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima surat ini dari orang yang tidak dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya dengan mengatakan ianya bohong belaka dan sengaja mengada-adakan untuk menakutkan orang yang membacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil dan penderitaanya amat menyedihkan. setelah tiga minggu mendapat rawatan rapi di hospital, penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor.


Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan mengedarkannya kepada orang lain. Semingu kemudian barulah beliau beransur sembuh sehingga sekarang.


Banyak lagi contoh-contoh orang yang menerima wasiat ini tetapi tidak mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikan kepada orang lain. dimana mereka mendapat malapetaka. setelah kejadian yang menggembirakan dan menyakinkan ini anda jangan lupa menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa 96 jam dari masa anda menerimanya.


InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu dari YANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengan nikmat kebahagiaan hidup. ISNYAALLAH. PERHATIAN setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat atau hajat anda akan dikabulkan oleh ALLah. kata sheikh ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar, biarlah hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepada orang lain. insyaAllah dalam masa 2 minggu anda akan beroleh kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah diabaikan atau dibiarkan TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM.... SEBAR KAN 20 WASIAT NI KPD umat islam...


Surat berantai """"


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


TAK bOLEH dIPERCAYAI !!! Sebarang surat berantai tak boleh dipercayai !


sEBARKAN INfO INI KEPADA SELURUH MUSLIM, jika anda tak menyebarkannya, anda xmendapat pahala ataupun tiada bencana tertentu akan menimpa akan menimpa anda.. ILMU ISLAM itu bukan disebarkan kerana ketakutan / ugutan terhadap bencana. Hanya Allah yang tahu akan bencana yang akan menimpa hamba2nya, 


BAGAIMANA SURAT YANG BELUM PASTI KESAHIHAN INI MAMPU MEMBAHAYAKAN PEMBACANYA ?


bukankah dalam Islam, tiada sesuatu pun dapat berlaku hanya DENGAN IZIN Allah ?


hENTIKAN KEPERCAYAAN SURAT BERANTAI DAN HENTIKAN SEBARANNYA :)


  • bittaufiq wan najah

No comments:

Post a Comment